Kan iedereen yoga doen?

Ja! Iedereen kan yoga doen!

Soms zie je afbeeldingen van Yogi’s in allerlei moeilijke houdingen. Jammer genoeg denken veel mensen dat dit het doel van Yoga is… dat is het namelijk niet.

Yoga gaat veel verder dan enkel een moeilijke asana (houding) kunnen uitvoeren. Yoga is een manier van leven die je je eigen maakt, waardoor je als mens een evolutie op gang brengt die je naar je kern van je Zijn brengt.
Je wordt een beter en gelukkiger mens. Iemand die leeft vanuit zijn hart. Je gaat bewuster door het leven; bewuster van wat binnen en buiten jezelf gebeurt. Je leeft vanuit je ziel voor een groter doel.

Esthetische versus Functionele Yoga…

In de vele jaren dat ik yoga beoefen en diverse opleidingen heb gevolgd, ben ik veel yoga stromingen tegengekomen waar de focus vooral ligt op het esthetische van een houding. Hier bedoel ik mee dat er van uit wordt gegaan dat ieder lichaam op dezelfde manier in een houding moet staan. Veel Yoga stijlen gaan op deze manier te werk.

Voor mij ging dan ook een nieuwe wereld open toen ik in de Yin Teacher Training de functionele benadering van yoga leerde kennen en integreren.

In een functionele benadering wordt gekeken wat de bedoeling is van een houding: waar willen we stimuleren? En hoe doen we dat vanuit ons eigen lichaam? We gaan er vanuit dat ieder lichaam anders is, geen twee mensen zijn hetzelfde, ook niet aan de binnenkant. Ieder lichaam is uniek en anders. Botstructuren kunnen zelfs verschillend zijn in één lichaam. Dit wil zeggen dat er verschil is hoe mensen bewegen en dat er misschien een aanpassing of andere oefening nodig is om het zelfde gebied te stimuleren.
Dit wil ook zeggen dat sommige mensen bijv. door
botcompressie een houding niet kunnen uitvoeren, wat op zich geen probleem hoeft te zijn. Er zijn altijd alternatieven om hetzelfde effect te bereiken.

Het niet luisteren en respecteren van de grens van je lichaam en/of het verkeerd aanleren of aannemen van asana’s kan leiden tot ernstige kwetsuren in je lichaam. Yoga leidt niet tot kwetsuren, de manier waarop je Yoga beoefent wel. Dit is de verantwoordelijkheid van je Yoga leraar.