Yin yoga

 

In Yin yoga neem je houdingen aan die vooral gericht zijn op het versterken en versoepelen van bindweefsel en gewrichten. Deze houdingen worden langer aangehouden zodat je meer tijd hebt om je lichaam te verkennen en je grenzen te verleggen. Je gebruikt je lichaam niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om ín je lichaam te komen.

Meditatief karakter

Het is het meditatieve karakter van een Yin yoga les wat mensen aanspreekt. De les is diep ontspannend doordat je niet intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam.
Yin leert je los te laten en te observeren. Je leert jezelf op een heel nieuwe manier kennen. Voor veel mensen is dit een nieuwe manier om om te gaan met alles wat er gebeurd in lichaam en geest. Dit kan een geweldige tool zijn die je ook meeneemt naar het leven langs de mat.

Fascia en gewrichten

Bij de meeste sporten ga je je spieren aanspannen en ontspannen. Bij Yin Yoga gaan we heel anders te werk, namelijk zoveel mogelijk onze spieren ontspannen.

Spieren zijn Yang: elastisch en zacht, en hebben een stimulans nodig welke Yang is om zich te kunnen versterken. Maar ons lichaam bestaat ook uit Yin weefsels  zoals het bindweefsel (fascia) en gewrichten. Deze zijn stijf en niet elastisch en vragen om een stimulans welke Yin is om daardoor ook sterker en soepeler te worden. Doordat je bindweefsels stimuleert werk je in op je meridianen en dat heeft effect op je hele lichaam.

Bij Yin Yoga ga je echt diep in je lichaam iets veranderen, waardoor er vaak een heel diep gevoel van ontspanning volgt.

Paul Grilley de grondlegger van Yin Yoga zegt: ”Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt, het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Je ziet het bij atleten. Zij beëindigen hun carrière niet vanwege gebrek aan de spieren, maar door problemen met hun gewrichten. Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken.”

Functionele benadering

Iedereen kan genieten van Yin Yoga. Maakt niet uit welk lichaam je hebt!
Ik geef op een functionele manier Yin Yoga. Er vanuit gaand dat we allemaal anders zijn, kijken we samen naar jouw unieke lichaam en leer je je eigen Yin houding op een veilige manier aannemen om zo je lichaam optimaal te kunnen stimuleren.

Erkend Yin Yoga leraar

Als leraar blijf ik graag leerling. 250 lesuren Yin Yoga, anatomie en meridianenleer. Dit hele pakket heeft mijn inzicht enorm verdiept om mensen optimaal in de houdingen te begeleiden en te ondersteunen.